Mαρτίνος Τιρίμος

Οι κύριες ηχογραφήσεις του Μαρτίνου Τιρίμου περιλαμβάνουν τα Κοντσέρτα για Πιάνο του Brahms με την London Philharmonic για την δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ, τα Κοντσέρτα του Chopin για την BMG/Regis και του Rachmaninov για την EMI με την Philharmonia, το Κοντσέρτο του Tippett για την Nimbus με διευθυντή oρχήστρας τον ίδιο τον Tippett,  όλα τα έργα για πιάνο του Debussy για την Regis και του Janacek για την Quartz και την πρώτη πλήρη σειρά με τις 21 σονάτες του Schubert για την EMI. Επιμελήθηκε την κριτική έκδοση των σονάτων του Schubert  που εκδόθηκε από την Wiener Urtext σε τρείς τόμους με συμπληρώσεις των ημιτελών κινήσεων του ιδίου βασιζόμενος στις σημειώσεις του συνθέτη. Το Κοντσέρτο για Πιάνο αρ. 2 του Rachmaninov και οι παραλλαγές του σε ένα θέμα του Paganini συγκαταλέγονται στα καλύτερα ευπώλητα (best sellers) της ΕΜΙ και το 1995 του απενεμήθη ο Χρυσός Δίσκος.


Ο Τιρίμος  γεννήθηκε από μουσική οικογένεια στη Λάρνακα. Ο πατέρας του Δημήτρης Τιρίμος ήταν ένας εξαιρετικός βιολιστής και μαέστρος και ο καθηγητής πολλών Kυπρίων μουσικών αρκετοί  από τους οποίους προχώρησαν σε καριέρα. Σαν παιδί θαύμα ο Μαρτίνος παρουσιάστηκε, τόσο σαν πιανίστας, όσο και σαν μαέστρος και σε ηλικία 12 ετών διηύθυνε την ‘La Traviata’ επτά φορές σε φεστιβάλ στη Κύπρο με σολίστες από την Σκάλα του Μιλάνου. Σε ηλικία 13 ετών η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και σε ηλικία 16 ετών κέρδισε την υποτροφία Liszt της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου και  αργότερα συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Βιέννη. Προσήλκυσε την προσοχή του κόσμου το 1971/2 όταν κέρδισε τους διεθνείς διαγωνισμούς στο Μόναχο και στη Γενεύη και έκτοτε παρουσιάστηκε με τις κυριότερες ορχήστρες του Λονδίνου και του Ηνωμένου Βασιλείου όπως και με τις μεγαλύτερες ορχήστρες στο Βερολίνο, Κλήβελαντ, Δρέσδη, Λειψία, Μόναχο, Πράγα, Βιέννη και άλλα μουσικά κέντρα με διευθυντές ορχήστρας όπως ο Barbirolli, Boult, Masur, Sanderling και Rattle. Επίσης διηύθυνε από το πιάνο πολλούς κύκλους των κοντσέρτων του Beethoven με την Φιλαρμονική της Δρέσδης κυρίως στη Γερμανία και στο Royal Festival Hall του Λονδίνου.


΄Εχει δώσει πολλές σειρές αφιερωμένες στις 32 σονάτες του Βeethoven, στις 21 σονάτες του Schubert, στα κύρια έργα του Robert και της Clara Schumann, στα κύρια έργα του Chopin όπως και σειρές  με τα κοντσέρτα του Mozart, διευθύνοντας της Ορχήστρα Δωματίου της Πράγας. Το 2004 οι εμφανίσεις του περιελάμβαναν συναυλίες με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης και στο Φεστιβάλ Αθηνών κατά την διάρκεια τον Ολυμπιακών Αγώνων με την Φιλαρμονική της Βιέννης.


Σαν διευθυντής ορχήστρας εμφανίσθηκε συχνά με την Φιλαρμονική της Δρέσδης και άλλες ορχήστρες, όπως με την Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, την Ορχήστρα Δωματίου της Πράγας και την Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν μουσική για την ταινία «η Οδύσσεια» η οποία προβλήθηκε από το Κανάλι 4 και από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ευρώπη και Η.Π.Α. Από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση μνημειώδης ήταν η εκτέλεση του κοντσέρτου για πιάνο του Τippett η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Καθεδρικό Ναό του Coventry για τους εορτασμούς των 90 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη.  Από το 2002 επίσης πραγματοποιεί τακτικά συναυλίες μουσική δωματίου περιοδεύοντας εκτεταμένα με το τρίο του, το Rosamunde Trio. To 2004 είχε την τιμή να τρέξει με την ολυμπιακή φλόγα, ίσως ο πρώτος μουσικός που το έκανε. Πρόσφατα το Music and Vision έγραψε ότι «το παίξιμο του Τιρίμου ανήκει στην παλαιά γενεά των μεγάλων. Ακούγοντας τον, έφερα στο μυαλό μου ακουστικές εικόνες των Solomon,  Arrau, Kempff, Serkin, Schnabel, Backhaus και Rubinstein ... Kαθ’όλη τη βραδυά ένας συνειδητοποιούσε ότι αυτός ο υπέρτατος μουσικός έθεσε τον εαυτό του πλήρως στην υπηρεσία του συνθέτη


Οι ηχογραφήσεις όλου του πιανιστικού έργου του Mozart σε 12 CDs από τον Μαρτίνο Τιρίμο κυκλοφόρησαν το 2006. Την ίδια χρονιά, στα πλαίσια της 250ής επετείου της γέννησης του συνθέτη παρουσίασε ολόκληρο το πιανιστικό έργο του Mozart σε μια μοναδική σειρά οκτώ συναυλιών, στο Cadogan Hall του Λονδίνου. Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph τον περιέγραψε σαν «ένα πιανίστα με όραμα και ένα εμπνευσμένο ποιητή του πιάνου».