Profile

Προφίλ

Η Μουσική Ακαδημία ARTE άρχισε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβρη του 2002 σαν η πρώτη Μουσική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Κύπρο και είναι η μόνη εξειδικευμένη και αφιερωμένη αποκλειστικά στη Μουσική.
 
Προσφέρει τετραετή κλάδο σπουδών Αξιολογημένο-Πιστοποιημένο από το Σ.ΕΚ.Α.Π. και αναγνωρισμένο από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., που οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου Μουσικών Σπουδών (Bachelor’s Degree in Music).
Απόφοιτοι της συνεχίζουν τις σπουδές τους με μεγάλη επιτυχία σε αξιόλογα Πανεπιστήμια του εξωτερικού εξασφαλίζοντας  Master’s Degree και Διδακτορικούς Τίτλους.
 
Διευθύνεται από την Πίτσα Σπυριδάκι και έχει για Καλλιτεχνικό Σύμβουλο τον διακεκριμένο μουσικό Μαρτίνο Τιρίμο. Στελεχώνεται από διαπρεπείς μουσικούς και εκπαιδευτικούς με καριέρα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
 
Προσφέρει ένα περιεκτικό και ποιοτικό πρόγραμμα μουσικών σπουδών, διαρθρωμένο με γνώμονα την ανάπτυξη της προσωπικότητας του φοιτητή και συνδυάζει σε αρμονική ισορροπία την ακαδημαϊκή, θεωρητική και οργανική μουσική εκπαίδευση. Γι’ αυτό η ένταξη τους στην αγορά εργασίας γίνεται και αυτή με επιτυχία. Πολλοί απόφοιτοι της Ακαδημίας εργοδοτούνται σαν καθηγητές μουσικής στον Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα, σαν μέλη σε Ορχήστρες ή Μουσικά Σύνολα, Διευθυντές Ωδείων , Συνθέτες και Μουσικοί Εκτελεστές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
 
Οι φοιτητές απολαμβάνουν ένα φιλικό περιβάλλον, όπου ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η ατομική καλλιτεχνική έκφραση, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική φοιτητική εμπειρία. Ο μικρός αριθμός φοιτητών που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στην Ακαδημία βοηθά ώστε να δημιουργηθούν στενές και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των φοιτητών, να υπάρχει συμπαράσταση και πνεύμα συνεργασίας και αποδοχής και να χτιστούνε γερές φιλίες που παραμένουν και μετά το πέρας της φοιτητικής ζωής. Εδώ ο φοιτητής νιώθει σαν μέλος μιας μεγάλης οικογένειας και όχι σαν ένα απρόσωπο νούμερο.
Παράλληλα οι καθηγητές βοηθούν  και προτρέπουν τους  φοιτητές να συμμετέχουν σε  μουσικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο καθώς και σε Παγκύπριους και Πανευρωπαϊκούς μουσικούς διαγωνισμούς σε Κύπρο και εξωτερικό.

Κτήριο ARTE
 
Η Μουσική Ακαδημία ARTE στεγάζεται στο Αρχοντικό Τεχνών το οποίο αποτελεί ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτίριο του 1915, που έχει πλήρως αναπαλαιωθεί και ξεχωρίζει με τα μοναδικά και ιδιαίτερα αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του. Η σπάνια πολιτιστική του αξία προβάλλει μέσα από την εξαίρετη τεχνική της κατασκευής του, και την μορφολογική του ιδιαιτερότητα, όπως η πλούσια σε μορφή είσοδος και η αρμονία όλων των όψεων και εσωτερικών του χώρων.
 
Το κτήριο βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, δίπλα στην Παλιά πόλη και μέσα στο εμπορικό κέντρο.  Υπάρχει  εύκολή πρόσβαση σε πολιτιστικά κέντρα, όπως η Λεβέντειος πινακοθήκη, η Καστελλιώτισσα και το Παλλάς για συναυλίες και σε κέντρα αναψυχής. Για όσους έρχονται από άλλες πόλεις ή δεν έχουν δικό τους μέσο μετακίνησης, είναι δίπλα στην κεντρική αφετηρία των λεωφορείων. Ο χώρος είναι ιδανικός για συναυλίες εκθεσεις και άλλες εκδηλώσεις.
 
Διοικητική Δομή
 
Μαρτίνος Τιρίμος
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
 
Πίτσα Σπυριδάκι
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ/ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΛΑΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
 
Κλαίρη Αγγελίδου
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Δρ. Ανθή Αγρότου
ΒΟΗΘΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Aντρη Σπυριδάκι
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ